Op zondag zie je dominee Arnold in de kerk, maar wat doet hij verder allemaal?

Arnold Vroomans
Dominee Arnold voor zijn eigen kerstboom

Dominee Arnold Vroomans leidt op kerstnacht de kerkdienst in de Oude Kerk, waar zo’n 1600 Delftenaren op af komen. De groep gelovigen in Nederland lijkt steeds kleiner te worden, maar de kerkgangers zijn wel toegewijd: “Ik ken niemand die er niet serieus mee bezig is. Anders ben je eigenlijk net een voetbalsupporter die niet van voetbal houdt.”

Drie jaar geleden verhuisde de dominee van het dorp Puttershoek naar Delft, om hier te komen werken. De Delftse gemeenschap was natuurlijk heel anders dan het dorp, maar voor Arnold als geboren Leidenaar toch heel herkenbaar: “Het grote verschil met Puttershoek is dat ik hier op straat en in de supermarkt veel minder ‘dag dominee, goedemiddag dominee’ hoor. Je bent hier toch relatief onbekend.”

Geen krimp in de kerk

Dat weinig mensen op straat Arnold als Dominee herkennen, is niet gek als je bedenkt dat in Delft maar 6% van de mensen is aangesloten bij een kerk. Toch is Delft daarmee licht bovengemiddeld. “Er is in tegenstelling tot wat mensen denken ook niet echt meer sprake van krimp binnen de kerk. Er is ook veel nieuwe aanwas. Tijdens de OWee zijn er elk jaar steeds veel studenten die op zoek zijn naar een kerk in Delft”, vertelt Vroomans. “Het is een warme groep van serieuze kerkgangers. Ik ken nu niemand in de kerk waarbij het niet een groot onderdeel van zijn of haar leven is. Vroeger was het geloof veel meer een ‘gewoonte ’ – het hoorde er gewoon bij. Maar dan ben je een beetje een voetbalsupporter die eigenlijk niet van voetbal houdt.”

Drie taken

Wat doet een dominee eigenlijk dagelijks? “Veel mensen denken dat een dominee de hele dag bezig is met het voorbereiden van diensten en preken. Maar dat is eigenlijk maar een heel klein deel van wat ik doe”, zegt de dominee. “Een grote taak is het bezoeken van mensen die hulp nodig hebben. Ouderen, mensen die een crisis meemaken of een depressie. Naast de huisarts en psycholoog, kan ik dat extra steuntje in de rug geven door middel van geestelijke verzorging en begeleiding. Een andere taak is het begeleiden van ‘kringen’,  groepen waarin we praten over hele uiteenlopende onderwerpen. Ik ben eigenlijk elke dag met mensen bezig.”

“Taak nummer drie is dan het preken tijdens kerkdiensten. Ik hoop altijd dat mensen daarna vrolijker de deur uit gaan. Nou..”, vervolgt Arnold: “Misschien is vrolijker niet het goede woord, want je kan en mag tijdens een dienst ook best eens verdrietig worden. Maar ik hoop dat mensen lichter of met bezinning uit mijn diensten komen.”

Hulp vanuit de Delftse kerk

Arnold is best tevreden over Delft en de gemeente: “We hebben twee hele grote kerken om te onderhouden, en het is mooi dat iedereen daar zijn steentje aan bijdraagt.” Hoewel kerkgangers niet meer echt op de voorgrond staan in het dagelijkse Delftse leven, kom je ze tegen op belangrijke plekken.  “In Delft zie je dat nu het op verschillende plekken op de wereld heel slecht gaat, steeds meer vraagstukken bij de kerk terecht komen. Hoe gaan we bijvoorbeeld om met de vluchtelingen in Delft?  Wat kunnen we doen?”, zegt Arnold. “Bij de gemeente zijn we nu bezig met een werkgroep over dit onderwerp. Het opvallende is dat ongeveer 80% van deze groep een kerkelijke achtergrond heeft. Dat komt omdat je in de kerkgemeenschap steeds aangeroepen wordt om iets voor je naasten te doen.”

De kerstgedachte

Dominee Vroomans leidt tijdens kerstnacht de nachtdienst in de Oude Kerk. Op deze dienst komen elk jaar zo’n 1600 mensen af. Arnold vindt het dan ook heel bijzonder dat hij deze dienst mag leiden: “Ik vraag me altijd af, waar komen deze mensen precies voor? Wat hopen ze te vinden tijdens deze kerkdienst? Ik denk dat mensen willen horen en voelen dat deze wereld niet het laatste woord heeft.”

Hoewel kerst natuurlijk een christelijk feest is, wordt het tegenwoordig door iedereen gevierd. De manier waarop doet de Dominee soms een beetje pijn: “Kerst is een verbastering van Grest, oftewel Christus. Tegenwoordig gaat het bij veel mensen alleen om de cadeaus. Dat is natuurlijk heel tegenstrijdig. In de tuincentra zie je alleen maar beren met kerstmutsen op en dat soort versiering. In mijn huis staat ook héél veel van dat soort versiering, wij hebben ook kerststukjes geknutseld. Maar bij ons is de éérste en belangrijkste betekenis van kerst de geboorte van Jezus.”

Kerstbezinning

Kerst draait dus om verdieping en bezinning, en dat kan ook best als je niet gelovig bent: “Tijdens kerst kan je extra stil staan bij wat je wel hebt en bij de mensen die je moet missen. Bezinning is ook bijvoorbeeld denken aan de lege plek aan tafel tijdens je kerstdiner. Je opa of oma die er niet meer bij zijn. Alle kerstversiering is natuurlijk mooi, maar daar begint de vrede niet bij.”

Delftenaar van de Week

Iedere week interviewen we een Delftenaar over zijn of haar bezigheden. En waarom vindt hij of zij Delft zo mooi? En wat kan er beter? Dat levert bijzondere verhalen op, die allemaal hier terug te vinden zijn. Vorige week spraken we met Maaike van Eijk

Ken jij iemand die echt Delftenaar van de Week moet worden? Geef hem of haar op bij de redactie.

Meer in deze categorie

Delftenaar van de Week

Ga naar “Wilma maakt in OPEN een kunstwerk uit de natuur: ‘ik heb dozen vol bladeren’”

Wilma maakt in OPEN een kunstwerk uit de natuur: ‘ik heb dozen vol bladeren’

Ga naar “Delftenaar Eileen (29) maakt animatiefilms met haar vriend: ‘We halen inspiratie uit ons leven’”

Delftenaar Eileen (29) maakt animatiefilms met haar vriend: ‘We halen inspiratie uit ons leven’

Eileen Boeijkens
Ga naar “Casper is honden (f)luisteraar: ‘We kunnen zoveel van dieren leren’”

Casper is honden (f)luisteraar: ‘We kunnen zoveel van dieren leren’

In onze gids

Ga naar “Jans Delft”

Jans Delft

 • Brabantse Turfmarkt 87
 • Lunch
 • Gesloten
  4,5
  (458)
4,5
(458)

Aanbiedingen

Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Onesie € 12,99”

Onesie € 12,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Catrice Giftbox van € 31,99 voor € 14,99”

Catrice Giftbox van € 31,99 voor € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “True Spirit trui** € 9,99”

True Spirit trui** € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Chef de partie bij De Centrale”

Chef de partie bij De Centrale

 • De Centrale
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Baliemedewerker Oude & Nieuwe Kerk Delft”

Baliemedewerker Oude & Nieuwe Kerk Delft

 • Protestantse Gemeente te Delft
 • Parttime
Ga naar “Algemeen administratief medewerker”

Algemeen administratief medewerker

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Calamiteiten medewerker”

Calamiteiten medewerker

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime
luba uitzendbureau delft
Ga naar “R&D engineer aerospace – Delft”

R&D engineer aerospace – Delft

 • Continu Professionals
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Concert KerstmiX”

Concert KerstmiX

 • Nieuw Kamer Koor Delft
 • 17 december 2022

Topper

Ga naar “Doe je mee met het Jan Steen Kadootjesspel?”

Doe je mee met het Jan Steen Kadootjesspel?

 • Beleef Delft
 • T/m 27 dec
kerk-en-jan-steen-kadootjesspelkerk-en-jan-steen-kadootjesspel

Topper

Ga naar “Lichtjesavond Delft”

Lichtjesavond Delft

 • 13 december 2022
winters weekend weg Delft
Ga naar “Lichtjesmarkt in Delft”

Lichtjesmarkt in Delft

 • 13 december 2022
Ga naar “Alpha Cursus Delft”

Alpha Cursus Delft

 • T/m 16 dec