Delft
Laden
De pagina wordt geladen

Instellingen

Je huidige stad is: Delft
Verander stad
Snel naar:
Over

Heb je feedback, of heb je iets gevonden wat niet helemaal goed gaat? Laat het ons hier weten.

Indebuurt PWA Beta v0.1.4

Sanne wil een goede club Delftse jongeren ‘kweken’

Sanne Barkhuysen

Delftenaar Sanne Barkhuysen (28) is naar eigen zeggen opgegroeid in Delft als een ‘blij ei’: “Er was altijd wel iets te doen en er waren altijd mensen om iets mee te creëren.” Maar als coördinator van YouthBank ziet zij dat het de Delftse jongeren van vandaag iets minder soepel afgaat.

Zelf was Sanne als jonge Delftenaar altijd bezig en overal te vinden. “Ik stond elk weekend wel in de Koornbeurs en ik was veel op de toneelclub van de VAK, of ik was muziek aan het maken met andere Delftenaren,” vertelt Sanne. Ze ontwikkelde op al die Delftse plekken veel vriendschappen, maar ook een goed netwerk waar ze nu iets aan heeft. “Delft is heel erg behapbaar en gezellig. Je groeide al het ware met je generatie op, waardoor je later makkelijker contact legt. Mijn huidige band Mama Franko is ook ontstaan door allerlei contacten.”

“ER WAS ALTIJD VEEL PLEK OM JE ALS JONGERE TE ONTWIKKELEN, MAAR DAT IS NU WEGGEVALLEN”

Die plekken om samen op te groeien zijn precies iets wat Delftse jongeren van nu missen, zegt Sanne: “Ze ontmoeten elkaar niet zoveel meer als wij vroeger. De nieuwe alcoholwet speelt daarin natuurlijk mee, want die kids komen nergens meer binnen.” Maar dat is niet het enige volgens Sanne. Tegelijkertijd zijn voorgaande jaren Delftse intiatieven zoals dNA (de Nieuwe Academie, bekend van o.a. Skatejam, red.) komen te vervallen. “Er was altijd heel veel plek om jezelf als jongere te ontwikkelen, maar dat is nu weggevallen.”

Jongeren met talent

Sinds vorig jaar is daarom het fonds YouthBank in het leven geroepen, waar Sanne als vers afgestudeerde van de studie Culturele en Maatschappelijke Vorming meteen aan de slag kon.  Ze komt elke week een avond met een groepje van 10 jongeren samen. Van Fonds1818 krijgen de jongeren in totaal €5000 om zelf te verdelen over jongereninitiatieven. “De kinderen die meedoen, komen van het VWO tot het MBO. Ze willen graag leren, met iets bezig zijn en zelf organiseren. Sommigen zijn echt héél fanatiek”, vertelt Sanne. “Ik hoop dat ik hiermee een goede, actieve batterij jongeren kan kweken die de schouders ergens onder durven te zetten.”

De jongeren gaan opzoek naar goede initiatieven, maar mensen kunnen zich ook zelf aanmelden met een goed idee. “Er is een meisje van 19, Amira, die momenteel een dansvoorstelling ontwikkelt en daarbij steun van ons krijgt. Ze is een pittige tante en heel professioneel. Echt gaaf om dat talent zien.”

“HET GAAT HELEMAAL NIET OM ALCOHOL. PUBERS WILLEN ELKAAR KUNNEN ONTMOETEN”

Ontmoeten

De YouthBankers hebben daarnaast de opdracht gekregen een feest ter ere van het 1-jarig bestaan te organiseren. “Het wordt een feest voor 14- tot ongeveer 22-jarigen. Ze willen graag werken met leeftijdsbandjes, want een feest zonder alcohol is natuurlijk ‘niet cool’”, zegt Sanne. Er moet dus een strenge controle komen aan de bar. Dat vindt Sanne wel spannend: “Maar tegelijkertijd bewijst het ook weer dat een feest met minderjarigen én meerderjarigen ook leuk kan zijn én goed kan gaan. Tuurlijk, alcohol is ‘stoer’ in de ogen van een 16-jarige. Pubers zoeken graag hun grenzen op. Maar eigenlijk gaat het daar helemaal niet om. Ze willen elkaar kunnen ontmoeten.”

Het jubileum feest van YouthBank in progress! Wie kent er nog een leuke DJ?

Een foto die is geplaatst door Youthbank Delft (@youthbankdelft) op 24 Jan 2017 om 9:02 PST

Zuurstof in de stad

Sanne houdt haar blije-ei-mentaliteit ook als volwassene vast, want ondanks het verdwijnen van veel initiatieven ziet ze het positief in. “In veel wijken van Delft zie je dat er mensen opstaan om kleine plannen groots te maken. Zo is Westerpop ook ooit begonnen. Het zorgt echt voor meer zuurstof in de stad.” Ook de burgemeester is volgens Sanne een verademing: “Echt een leuke, toegankelijke vrouw. Ze zorgt echt dat ze overal haar neus laat zien. Ze is een verbinder, dat heeft Delft ondanks zijn kleine formaat echt nodig.”

“DELFT IS MEER DAN EEN STAPELTJE BAKSTENEN”

Van dat verbinden kan Sanne zelf ook nog wat leren, denkt ze: “Mijn goede voornemen is wel om vaker de tijd te nemen om met mensen te praten, gewoon met een kopje koffie of een biertje. Zo ontstaan de mooiste dingen. We moeten niet vergeten dat Delft meer is dan een stapel bakstenen. We werken nog teveel langs elkaar heen.”

Delftenaar van de Week

Iedere week interviewen we een Delftenaar over zijn of haar bezigheden. En waarom vindt hij of zij Delft zo mooi? En wat kan er beter? Dat levert bijzondere verhalen op, die allemaal hier terug te vinden zijn. Vorige week spraken we met Ad van der Zee, die elke dag een foto van de Oude Jan maakt. 

Ken jij iemand die echt Delftenaar van de Week moet worden? Geef hem of haar op bij de redactie.

Anderen lezen nu
Dit moet er volgens jullie gebeuren met het pand van ING in Delft
Lees meer

Meer in deze categorie

Delftenaar van de Week

Go to "Delftse Leora begon een pop-up speelcafé bij Huszár: ‘Een plek voor ouders en kinderen’"

Delftse Leora begon een pop-up speelcafé bij Huszár: ‘Een plek voor ouders en kinderen’

Go to "Stemmen! Dit Delftse kunstwerk is genomineerd voor ‘beste van de wereld’"

Stemmen! Dit Delftse kunstwerk is genomineerd voor ‘beste van de wereld’

Go to "Delftenaar Jasper reist de wereld rond: ‘Maar Delft blijft favoriet’"

Delftenaar Jasper reist de wereld rond: ‘Maar Delft blijft favoriet’

delftenaar jasper en vanessa in Lissabon

In onze gids

Aanbiedingen

Go to "Pickwick thee van € 2,29 voor € 0,95"

Pickwick thee van € 2,29 voor € 0,95

 • Dirk
 • Geldig t/m 5 maart 2024
Go to "Wagner Big City pizza van € 3,49 voor € 1,89"

Wagner Big City pizza van € 3,49 voor € 1,89

 • Dirk
 • Geldig t/m 27 februari 2024
Go to "alle badtextiel"

alle badtextiel

 • HEMA
 • Geldig t/m 3 maart 2024
Go to "Joseph Joseph keukenhulpen Bijv. avocadosnijder 3-in-1-functie Moeiteloos openen, ontpitten, snijden en scheppen Per stuk"

Joseph Joseph keukenhulpen Bijv. avocadosnijder 3-in-1-functie Moeiteloos openen, ontpitten, snijden en scheppen Per stuk

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 3 maart 2024
Go to "Alle Coca-Cola literflessen van € 4,58 voor € 2,29"

Alle Coca-Cola literflessen van € 4,58 voor € 2,29

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 3 maart 2024

Vacatures

Go to "teamleider arrangementen"

teamleider arrangementen

 • Royal Delft Museum
 • Fulltime

Agenda

Go to "Lichtjesavond 2024"

Lichtjesavond 2024

 • 10 december 2024
Lichtjesavond 2023
Go to "Whisky Festival Delft"

Whisky Festival Delft

 • Van 2 mrt t/m 3 mrt
Go to "Swan Market"

Swan Market

 • 14 april 2024
Go to "Delft Fringe Festival 2024"

Delft Fringe Festival 2024

 • Van 28 mei t/m 9 jun
Go to "Koningsdag in Delft"

Koningsdag in Delft

 • 27 april 2024
Koningsdag in Delft kingsday