Delft
Laden
De pagina wordt geladen

Instellingen

Je huidige stad is: Delft
Verander stad
Snel naar:
Over

Heb je feedback, of heb je iets gevonden wat niet helemaal goed gaat? Laat het ons hier weten.

Indebuurt PWA Beta v0.1.4

Nostalgie! Deze 9 legendarische Delftse plekken vergeten we echt nooit meer

‘Oh die goeie ouwe tijd’. We houden van Delft en hoe onze stad nooit stil staat, maar soms blikken we met heimwee terug naar vroeger. We zetten 9 iconische Delftse dingen die we missen op een rijtje:

Bioscopen Delfia & Apollo

Delfia Bioscoop
De Delfia Bioscoop op de hoek van de Binnenwatersloot. Foto Wikipedia.

Het herkenbare belletje in bioscoop Delfia op de Buitenwatersloot als je pauze voorbij was. Het knopje waarmee er binnen no-time een bediende aan je stoel stond in bioscoop Apollo op de Voldersgracht. Voor de echte bioscoopbeleving had je vroeger echt geen 3D-bril en superultra HDschermen nodig. Het is al een heel dik decennium geleden dat we voor de meeste blockbusters bij deze authentieke bioscopen terecht konden: in 2006 werd Delfia gesloten en in 2007 volgde ook Apollo.

De Triangel

Triangel
Foto Facebook Underground Delft / Triangel Delft As It Was

Als je jong bent geweest in Delft, dan ken je én mis je dit. Jaren lang kon je vrijdagavond bij de OJV de Koornbeurs terecht voor de Triangel. Bier voor 1 euro, een gezellige mix van muziekstijlen en een heleboel uiteenlopende mensen. Stop dat alles in een zwartgeverfd, donker monumentaal gebouw en je hebt elke week een top feestje.

Gelukkig hebben we hier een paar jaar terug natuurlijk ook iets leuks voor terug gekregen: de Centrale heeft ons laten zien hoe prachtig het gebouw eigenlijk is.

Feestwinkel Brehm

feestwinkel brehm
Peter en Miranda Brehm

Heb je je ooit verkleed voor een feestje in Delft, dan ben je vast en zeker wel eens bij Brehm op de Nieuwe Langendijk geweest. In januari 2017 besloten Peter, Yvonne en Miranda Brehm te stoppen met hun zaakje. Veel Delftenaren haalden hier hun feestartikelen, maar ook snoepjes (wie herinnert zich de suikerklontjes met spin erin?) en vuurwerk. Peter besloot door zijn gezondheid met pensioen te gaan en sindsdien is Brehm een gekoesterde herinnering.

Speakers

Speakers Delft
Speakers Delft

Grote namen stonden er op het podium bij Speakers: Doe Maar, VanVelzen, Alain Clark, De Jeugd van Tegenwoordig,  Krezip, Mala Vita, C-Mon & Kypski, The Opposites en ga zo maar door. Maar ook als er geen sterren in het pand van dit poppodium aanwezig waren, was het er beregezellig. Op donderdag was het steevast studentenavond. In het weekend kon je in het café terecht voor een drankje, of in de zaal voor een dansje of twee. In 2013 viel de subsidie van de gemeente weg en moest Speakers zijn deuren sluiten.

Prinses Irenetunnel

De Prinses Irenetunnel was een lange tijd een paradijs voor graffiti artiesten. Die mochten daar namelijk gewoon geheel legaal hun gang gaan. Dat resulteerde in een tunnel vol prachtige kunstwerken. Voor de plannen voor de spoortunnel moest de Irenetunnel plaatsmaken. Al in 2010 begonnen daarvoor de eerste werkzaamheden, maar de tunnel is pas een paar jaar later helemaal tegen de vlakte gegaan.

De spoorburg

Oke, het was dan misschien een beetje een groot en log ding, en de trein maakte misschien een beetje veel herrie. Maar toen de spoorburg er nog lag, hoefde je tenminste niet elke week je fietsroute aan te passen. En als je Delft in komt rijden per trein zie je nu alleen maar betonnen muren. Toen de trein nog over het viaduct reed, kreeg iedereen tenminste meteen een goede eerste indruk van ons mooie stadje. Op 22 februari 2015 reed de allerlaatste trein over het viaduct.

ReptielenZOO Serpo

serpo
Foto: ANP

Vogelspinnen aaien en slangen vasthouden: als kind was dit het allerbeste kinderfeestje wat je je kon wensen. Meer dan 25 jaar woonden er de grootste collectie krokodillen, slangen, spinnen en reptielen van Nederland. Vanwege de aanleg van de spoortunnel moest de Serpo in 2009 zijn deuren sluiten.

Het legermuseum

tank legermuseum delft
Foto Wikipedia

Nog een in de categorie gave kinderfeestjes: in het enorme legermuseum voelde je je als kind de koning te rijk. Ook volwassenen konden hier helemaal hun ei kwijt tussen de legertanks, kanonnen en oorlogsgeschiedenis. Alleen het gebouw zelf al was reden genoeg voor een bezoekje. In 2013 sloot het legermuseum de deuren en verhuisde de collectie naar het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.

Onze V&D

V&D Delft

Ze zeggen wel eens dat je pas weet wat je mist als het weg is. Warenhuis V&D aan het Bastiaansplein is wat ons betreft zo’n gevalletje. Want wees nu eerlijk, weet jij nog waar je moet zijn voor je nieuwe (school)agenda’s, of bretels? V&D had praktisch alles en dat was wel zo makkelijk. Helaas moeten we het al een flink tijdje zonder doen.

Lees ook

zomertijd
Anderen lezen nu
Niet vergeten: dit weekend gaat de zomertijd weer in
Lees meer

Meer in deze categorie

Genieten van Delft

Go to "Zo beleef je in Delft een leuk (en lekker) paasweekend"

Zo beleef je in Delft een leuk (en lekker) paasweekend

Go to "Hallo lente! 10 x prachtige plaatjes van bloesem in Delft"

Hallo lente! 10 x prachtige plaatjes van bloesem in Delft

Go to "Mysterie opgelost: hierom zijn de ramen van de huisjes bij het Agnetapark geel"

Mysterie opgelost: hierom zijn de ramen van de huisjes bij het Agnetapark geel

In onze gids

Uitagenda

Uitagenda in Delft

Bekijk meer agendapunten
Go to "Reggae Night"

Reggae Night

  • Cultuurlab
  • 30 maart 2024
cultuurlab delft
Go to "Mixup Anniversary Disco"

Mixup Anniversary Disco

  • DWH Outsite
  • 30 maart 2024
Go to "Museumweek 2024"

Museumweek 2024

  • Van 30 mrt t/m 5 apr
Maand van de Geschiedenis Delft
Go to "Game Sunday"

Game Sunday

  • Mooie Boules Delft
  • Van 31 mrt t/m 29 dec

Aanbiedingen

Go to "Gerookte zalm van € 7,58 voor € 3,69"

Gerookte zalm van € 7,58 voor € 3,69

  • Lidl
  • Geldig t/m 1 april 2024
Go to "Hertog ijs van € 3,19 voor € 1,99"

Hertog ijs van € 3,19 voor € 1,99

  • Dirk
  • Geldig t/m 3 april 2024
Go to "Van Dobben airfryer & oven kroketten of bitterballen van € 5,79 voor € 2,49"

Van Dobben airfryer & oven kroketten of bitterballen van € 5,79 voor € 2,49

  • Dirk
  • Geldig t/m 3 april 2024
Go to "Coolbest fruitdrink van € 1,89 voor € 0,99"

Coolbest fruitdrink van € 1,89 voor € 0,99

  • Dirk
  • Geldig t/m 3 april 2024
Go to "Verse salade van € 1,19 voor € 0,99"

Verse salade van € 1,19 voor € 0,99

  • Dirk
  • Geldig t/m 3 april 2024

Vacatures

Go to "Zelfstandig werkend kok"

Zelfstandig werkend kok

  • Bij Harry
  • Fulltime

Topper