Delftse Eliza (35) had een top-40 hit, maar zingt nu liever in een bruine kroeg

Eliza Krul

Dikke kans dat je deze Delftse dame wel kent, want Eliza Krul is een bezig bijtje. Staat ze niet op het podium om te zingen of te presenteren, dan is ze wel ergens aan het salsa dansen, of zelf aan het genieten van livemuziek. Maar het had niet veel gescheeld of we waren deze top-40-zangeres kwijt geweest aan haar grote muziekcarrière.

Twee liefdes

Eliza is op en top Delfts. Ze woont hier al heel haar leven en werkt nu bij Exact, een van Delfts grootste bedrijven.  Maar dat wil niet zeggen dat ze hier vastgeroest zit: “Ik kom overal en nergens voor werk en plezier. Ik ben een wereldburger, maar ben niet echt van plan weg te gaan uit Delft. Ik kom hier altijd thuis. Het is een overzichtelijke stad en het heeft een hele uitgebreide artistieke en culturele scene. Ik heb vaak het idee dat ik dingen mis in het weekend, simpelweg omdat er zoveel te doen is en ik geen tijd heb om overal bij te zijn. Ik ben wel echt verliefd op mijn stad, ja.”

Haar andere liefde, de liefde voor zingen, begon als middelbare scholiere op het CLD. Hier deed Eliza elk jaar mee aan de openpodium-avond. Omdat haar dat zo goed beviel, nam ze zangles aan het VAK en oefende ze er zelf op los. “Dat ging wel een stuk anders dan nu. Er waren toen nog helemaal geen online mogelijkheden. Zelfs de inmiddels alweer verdwenen platformen als Hyves en Myspace bestonden nog niet. Dus wat deed ik: ik kocht bij de FreeRecordShop singles met een instrumentale versie en kocht de Hitkrant, want daarin stonden songteksten. Zo kon ik oefenen.”

“LAAT MIJ MAAR GEWOON LEKKER IN EEN BRUINE KROEG ZINGEN”

Liz Kay

Eliza deed vanaf haar tienerjaren mee aan verschillende talentenshows. Via via kwam ze in contact met Duitse producers van onder andere de Nederlandse Do en het succesvolle Cascada. Onder haar artiestennaam Liz Kay ging het daarna razendsnel. Eliza kreeg in 2006 een platencontract en scoorde met When love becomes a lie een top-40 hit (nummer 19).  “Ik heb een paar singles gemaakt, 2 videoclips en nog een jaar getoerd in Nederland en Duitsland, maar ik realiseerde me dat dit niet is wat ik wilde. Ik had zelfs de kans om naar Amerika te gaan en groot te worden. Maar ik vond het veel te heftig om de hele tijd in de spotlights te staan.”

Na haar internationale avonturen was Eliza niet van plan te stoppen: “Ik dacht, laat mij maar gewoon in bruine kroegen zingen.” En dat doet ze dan nu ook. Zes jaar geleden werd zij gevraagd voor de nieuwe band ‘Liz & the Doctors’, waarvan de meeste bandleden hun roots in Delft hebben. Ze spelen funky covers op bruiloften, feesten en in kroegen, maar weinig clichés: “Je zult ons nooit een ‘I will survive’ horen spelen”, lacht Eliza.

“Delft is altijd in beweging”

Nieuwe dingen

Eliza was vanwege haar werk voor Breed Welzijn Delft en vanwege zingen of presenteren vaak betrokken bij Delftse festivals. Veel van die evenementen, zoals SkateJam, bestaan nu niet meer. Of ze dat jammer vindt? “Nee, dat is niet erg. Delft is altijd in beweging. Mooie initiatieven verdwijnen soms, maar er komt altijd wel weer iets mooi(er)s  voor terug of op een andere manier. Kijk maar naar de schaatsbaan: zij hebben een jaar overgeslagen, maar zijn vervolgens groter dan ooit geworden.” Eliza is trots op Delft en de bewegingen die de stad maakt: “Ik vind het heel gaaf om steeds een nieuwe generatie op te zien staan die zelf te touwtjes in handen neemt.”

Eliza mist eigenlijk niets in Delft en heeft ook niet veel te klagen. Maar na lang nadenken heeft ze toch één kritische noot. Ze vindt dat SPOD (een plek met muziek-oefenruimtes) wel eens flink aangepakt mag worden: “Dit is echt een belangrijke stichting voor de muzikale ontwikkeling van jonge Delftenaren. Maar het materiaal is echt verouderd. Je kan er bij wijze van spreken geen microfoon meer vinden die niet ingedeukt is. Het zou de gemeente goed doen om hier weer eens wat geld in te investeren”.

Delftenaar van de Week

Iedere week interviewen we een Delftenaar over zijn of haar bezigheden. En waarom vindt hij of zij Delft zo mooi? En wat kan er beter? Dat levert bijzondere verhalen op, die allemaal hier terug te vinden zijn. Vorige week spraken we met Sanne Barkhuyzen, die met YouthBank Delftse jongereninitiatieven in het zonnetje zet. 

Ken jij iemand die echt Delftenaar van de Week moet worden? Geef hem of haar op bij de redactie.

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Meer in deze categorie

Delftenaar van de Week

Ga naar “Even voorstellen! Dit is onze nieuwe stagiaire Lesley”

Even voorstellen! Dit is onze nieuwe stagiaire Lesley

Ga naar “Delftenaar Robert is verhuisd naar Canada: ‘Een relatie op afstand is niet makkelijk’”

Delftenaar Robert is verhuisd naar Canada: ‘Een relatie op afstand is niet makkelijk’

Ga naar “Jan schreef een boek over het Agnetapark: ‘De geschiedenis moet elke Delftenaar kennen’”

Jan schreef een boek over het Agnetapark: ‘De geschiedenis moet elke Delftenaar kennen’

Jan van der Mast in het Agnetapark

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50”

CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Dekbedovertrek € 9,99”

Dekbedovertrek € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Boho kussenhoes voor € 3,99”

Boho kussenhoes voor € 3,99

 • Action
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Dagje sauna van € 36,50 voor € 17,99”

Dagje sauna van € 36,50 voor € 17,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Algemeen administratief medewerker”

Algemeen administratief medewerker

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Hoe ruikt het internet? Ervaar het nu in 38CC!”

Hoe ruikt het internet? Ervaar het nu in 38CC!

 • 38CC
 • T/m 19 feb

Topper

Ga naar “Het is weer zover! Carnaval in Delft kom eraan”

Het is weer zover! Carnaval in Delft kom eraan

 • Van 18 feb t/m 21 feb
Ga naar “Kindervoorstelling Sneeuwwitje”

Kindervoorstelling Sneeuwwitje

 • Van 11 feb t/m 12 mrt
Ga naar “Theater matinee – ensemble Camerata Delft”

Theater matinee – ensemble Camerata Delft

 • T/m 11 feb
Ga naar “Avond voor Belangstellenden in de Vrijmetselarij”

Avond voor Belangstellenden in de Vrijmetselarij

 • 21 februari 2023